keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Tutorial: vaarinhaalari, osa II

Tänään esikoisella oli kerho ja Junnu nukkui päikkärit, joten minulla oli vähän ompeluaikaa päivällä, jee! Tässäpä nyt kuvaohjeet haalarin tekoon. Ensimmäisessä osassa on siis leikkuuohjeet, jos et sitä vielä huomannut lukea!

Ensin ompelin ranglansaumat. Sitten virittelin kääntäjän paikalleen ompelukoneeseen ja kanttasin kerralla nepparilistan ja pääntien eli alla olevasta kuvasta lähdin vasemmasta ylänurkasta pääntien kautta oikeaan ylänurkkaan.


Sitten kanttasin taskun suut. Ne voisi ommella myös toisin, eli tasku ja etukappaleen alaosa oikeat puolet vastakkain, taskun suut saumurilla kiinni ja kääntö. Minä asettelin taskukappaleen ja etukappaleen alaosan nurjat puoket vastakkain ja kanttasin taskun suut.


Olen virittänyt kääntäjän kolminkerroin kääntäväksi ja sitä varten tarvitsin n. 3cm leveää resorikaitaletta. Leikkaan resoria spiraalina seuraavan kuvan tapaan aloittaen:


Eli tästä nyt sitten resorin palaa käännellen saa leikattua sopivan levyistä kaitaletta spiraalina. Paikoitellen tuli ilmeisesti vähän kapeaa ja se (tai joku muu, kuka näistä tietää), aiheutti kantatessa ongelmia.


Kantin reuna ei meinannut millään pysyä tuossa ylemmässä kourussa sen takia piti vähän purkuhommiakin tehdä. Eipä ole tätäkään ongelmaa ennen tullut vastaan! Näiden kanttausten jälkeen ompelukoneen periaatteessa voisi jo laittaa kiinni. Itse tosin ompelin sillä vielä resorien sivut, kun saumurissa oli valkeat langat.

Seuraavaksi ompelin etukappaleen ylä- ja alaosan toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Neppilistan kohdalla pitää olla huolellinen, ettei kantit lipsahda sivuun toisistaan.


Sitten muistin haarakiilan! Se oli vielä ompelematta. Ompelin sen takakappaleeseen. Tässä kannattaa neulata huolella!


Seuraavaksi asettelin etu- ja takakappaleen oikeat puolet vastakkain ja huolehdin taskun oikeaan asentoon. Oli sivusaumojen vuoro.


Taskujen ja saumamerkin kohdalla kannattaa vähän neulaa käyttää, niin ei tule kenotuksia. Sitten ompelin haarasauman. Siinäkin kannattaa haarakiila neulata ihan kunnolla. Alkaa näyttää jo hyvälle!


Resoreille piirrän tuskin koskaan kaavoja. Yleensä asettelen hihan tai lahkeen suun alapuolelle resorin reunan ja silmämääräisesti arvioin sopivan leveyden. Pituuteen saatan käyttää mittoja, mutta yleensä leikkaan nekin mutulla. Tykkään pitkistä resoreista!


Tässä kuvassa arvioin sopivaa resorin leveyttä. Resorit ommellaan ympyräksi ompelukoneella tai saumurilla ja kiinnitetään ne normaalisti paikoilleen. Resorin puolivälien merkkaaminen riittää.


Tadaa, enää nepparit uupuu! Katso ylimmän nepparin paikka, mittaa neppilistan pituus ja jaa se kolmella. Lisää kaksi nepparin paikkaa.


Sittenpä puuttuu enää nepit ja ne saa paikoilleen ihanan näppärästi pihdeillä. Valmis haalari näyttää tälle.


Vähän jäin miettimään resorien väriä, mutta olkoon hyvä näin! Piikalle aionkin tehdä mekon tästä kankaasta punaisin resorein. Sovituskuvat jäivät huomiselle.

Toivottavasti ohjeesta oli jollekin iloa :)2 kommenttia:

Ilahdun kommenteista!